16.02.2017 р., продовжуючи серію дегустацій тютюну від національних виробників, постійні члени КККТ та запрошені гості смакували чудовий тютюн від Дмитра Мельниченка.
Президент клубу Дмитро Назаренко узагальнив результати, підрахував оцінки та поділився з люльковим суспільством своїми враженнями від тютюну.
Зразок №3. Кодова назва: «Тарпан-кейк»
Виробник: Дмитро Мельниченко
За фактом: світло коричневий крамбл-кейк з темними і світлими включеннями. Компоненти суміші нарізані по-різному – від дрібних стрічок до великих шматків. Запах нейтральний тютюновий, трав’янистий, трохи порошний, в цілому приємний. Ріжеться, розминається, набивається відмінно. При цьому ніж використовувався виключно для економії часу, і без нього можна було запросто обійтися. Тютюн відмінно відламується від шматка і подрібнюється пальцями. Вологість оптимальна.
За відчуттями: при розкурюванні перша асоціація – французька смакова група з сигарними тонами. Колись мені привозили з Бельгії традиційну там суміш Semois, відразу згадав, хоча було це багато років тому. Однак після розкурювання і ущільнення сигарні тони помітно слабшають.
Горить швидше середнього, рівномірно, сухо, не гасне. Смак натуральний тютюновий, досить глибокий, кислувато-солодкий, трохи землистий з нотами волоського горіха. На початку куріння проявляється дуже цікавий легкий слідкувати-кислий смак, який до останньої третини поступається місцем сигарним тонам. Деякі відзначили в смаку ледь помітні, але чіткі тваринні ноти, що викликають асоціації з запахом стайні. Цей компонент смаку часто присутній в сигарах. Були також відзначені легкі тони кедра і винного льоху.
Аромат в приміщенні ближче до сигаретному, сподобається не всім оточуючим, але цілком стерпний.
Вміст нікотину середній, помірний. Язик не щипає. Після куріння залишає тривалий приємний кислуватий післясмак. Я із задоволенням викурив люльку середнього розміру. Цього виявилося цілком достатньо. Куріння зайняло близько півгодини.
До куріння було лише відомо, що основою суміші є берлі. І знову я був приємно здивований загальним враженням. Особливо порадувала солодкість і кислинка протягом перших двох третин.
Оскільки у суміші немає фірмової назви, було запропоновано кілька робочих варіантів. Зупинилися поки що на «Тарпан Кейк». Тарпани – вимерлі предки сучасних коней, які колись удосталь водилися в широких українських степах …
Висновок
Натуральний тютюн середньої міцності відмінної якості. Чудово підійде для повсякденного куріння, а завдяки впевненому і рівному горінню стане відмінним вибором для швидких перекурів. Форма випуску дуже зручна і дозволяє швидко і зручно набити трубку.
У дегустації взяли участь 22 гостя. Переважна більшість оцінила суміш вельми стримано, присвоївши оцінки від 3 до 7 балів. Середній загальний бал: 5.
Примітка
Досить низький загальний бал може ввести в оману, оскільки оцінки суб’єктивні, і це цілком природно.
В даному випадку ми маємо справу з новим для нас стилем тютюнових сумішей. Більшість нас віддає перевагу вірджинії. Тютюни берлі ми знаємо в основному в якості добавок. Вони присутні в безлічі сумішей, і часто ми навіть не здогадуємося про це.
Цей тютюн не такий простий, як здається на перший погляд. У ньому є інтрига – перш за все, ця незвична для берлі солодкувата кислинка. Цей тютюн простий у використанні, не вимагає до себе особливої уваги, впевнено горить і насичує. Смак, безумовно, на любителя, але якщо він вас влаштує, ви отримаєте відмінного супутника і познайомитеся, нарешті, з берлі.
А хай-енд суміші залиште для особливих моментів …
Після нарізки 20 порцій я помітив, що лезо ножа забруднено, як це буває при нарізці вірджинієвих плаґів. При оптимальної сухості цей момент трохи здивував, оскільки причини нам не відомі, а фантазія багата.
Під час дегустації у нас була пляшка портвейну, яка виявилася дуже доречною і виступила в якості чудовою пари для цього тютюну.
Ми дякуємо Дмитру Мельниченку за працю, майстерність і люб’язно наданий зразок!
А Дмитру Юшкову – за чудовий портвейн!